Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Fotograferen met lange sluitertijden en filters

Voor wie wil fotograferen met lange sluitertijden komt al snel in aanmerking met verschillende soorten filters. In dit item geven we je enkele handige tips voor bij het fotograferen met een lange sluitertijd en het gebruiken van filters. Zo kan je zelf al aan de slag!

 

Het vastleggen van water en lucht

Wanneer maak je nou gebruik van een lange sluitertijd? Bijvoorbeeld bij het vastleggen van een bepaalde beweging, zoals water en lucht. Denk daarbij aan een glad gestreken meer of zee, of zelfs een waterval. Ook de lucht levert mooie plaatjes op, door de lange sluitertijd wordt de beweging van de wolken vastgelegd. Door dit effect lijken de wolken lang en uitgestrekt, soms zelfs wat dramatischer.

 

Handige fotografietips

  • Zoals bij elk soort fotografie is planning en voorbereiding erg belangrijk. Zorg dat je met de juiste lichtomstandigheden op de goede locatie bent. Door op tijd te beginnen kun je alles rustig voorbereiden en oefenen indien nodig.
  • Maak gebruik van een statief om zoveel mogelijk bewegingsonscherpte te voorkomen. Zorg hierbij voor een stabiele ondergrond.
  • Wanneer je geen gebruik maakt van filters zal je vroeg of juist later op pad moeten gaan, afhankelijk van de tijd van het jaar. Voor zonsopkomst of na zonsondergang geeft het beste licht, overdag is er teveel (fel) licht.
  • Als je wel gebruik maakt van filters zou je hele dag door kunnen fotograferen. Bijvoorbeeld met grijs (verloop) filters, ND filters en polarisatie filters.
  • Grijsfilters zijn er in verschillende soorten overgangen en dichtheden. Een 0.9 houd bijvoorbeeld meer licht tegen dan een 0.3. Grijsfilters en ND filters zijn ook samen te combineren. Hoe hoger het cijfer, des te meer licht het tegen houdt. Een filter met 6 stops zou rondom zonsopkomst en zonsondergang kunnen, voor overdag eentje met 10 stops. Meer informatie over de soorten filters is te lezen in het item fotograferen met filters.
  • Heeft je compositie een rechte horizon? Dan kun je het beste een hard filter gebruiken. Als je bijvoorbeeld een bergachtig landschap hebt, dan wordt een zacht filter aangeraden. Een zacht filter heeft een soft verloop en veranderd dus geleidelijk in dichtheid, terwijl een hard filter een strakkere overgang heeft.
  • Bij het aanschaffen van filters kun je het beste kiezen voor een filter set met houder, in plaats van filters voor een specifiek formaat lens. Met zo’n filtersysteem kun je makkelijk van filters wisselen. Let bij aankoop ook op de kwaliteit van de filters. Hoe lager de prijs hoe meer kans op kleurzwemen in het filter, iets wat je niet wil in je foto’s. Het filter zou de natuurgetrouwe kleuren moeten laten zien.
  • Compositie is een belangrijk onderdeel bij het maken van een goede foto. Door elementen in de voorgrond te plaatsen voorkom je een plat beeld. Een goed beginpunt van de foto zou een stuk rots of land kunnen zijn, dat vanuit de zijkant het beeld inkomt.

 

Leren fotograferen of ervaring opdoen?

Fotograferen met lange sluitertijden en het gebruiken van filters komt bij verschillende workshops van Travelmarks-Photography aan bod. Lijkt het je leuk om daaraan deel te nemen? Neem dan een kijkje bij de vele workshops. Voor de reisliefhebbers zijn er ook enkele toffe fotografiereizen waarbij je je fotografie skills kunt verbeteren. Als je interesse hebt, meld je dan snel aan en wie weet tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound