Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

De voordelen van fotograferen met filters!

Fotograferen met filters is misschien niet iets waar je gelijk aan denkt, maar het geeft een heel mooi effect!

Nee geen filters voor over de foto’s, zoals bijvoorbeeld bij Instagram, maar daadwerkelijk filters voor je lens. Er zijn verschillende soorten, vormen en maten en ze hebben allemaal bijpassende eigenschappen.  Een belangrijke regel voor de aanschaf van filters: bezuinig hier niet op. Goedkopere filters zijn vaak niet kleurecht, je krijgt vreemde kleuren in je foto die er niet thuishoren. Tevens is de kwaliteit beduidend minder, waardoor ze sneller slijten of stukgaan. Dus, investeer in de juiste apparatuur als je wilt beginnen met filters. 

Om verder te gaan op filters, bespreken we nu de meest gebruikte filters. 

* UV filters

Het UV-filter is een van de meest gebruikte filters. Het heeft een zichtbaar effect bij omstandigheden waar veel UV licht aanwezig is. Denk hierbij aan gebieden hoog boven het zeeniveau. UV-filters worden tegenwoordig tevens gebruikt om de lens te beschermen tegen krassen. 

* Protectie filters

Deze zijn speciaal gemaakt voor het beschermen van het voorste lenselement. Deze zijn vaak iets duurder dan een UV filter en zijn gemaakt van een heldere en kleur-neutralere glassoort. Heb je een UV of protectiefilter nodig?  Niet per se, maar het is goedkoper om een filter te vervangen dan een lenselement.

* Polarisatie filters

Een polarisatiefilter bestaat uit twee delen, door het voorste deel van het filter te draaien bepaal je zelf welk licht het filter doorlaat. Het is het mogelijk om een foto extra contrast te geven of reflecties te verminderen. Bekende voorbeelden voor het gebruik van een polarisatiefilter is het weghalen van spiegelingen in ruiten, water of andere reflecterende onderwerpen. Maar ook het blauwer maken van de lucht of het gras groener. 

Het gebruik van een polarisatiefilter kan ook nadelen met zich meebrengen. Omdat een polarisatiefilter alleen licht, in een specifieke richting toelaat, zal er in het totaal minder licht binnenkomen. De hoeveelheid licht die binnenkomt kan met een polarisatiefilter wel 1 tot 2 stops minder zijn!

* ND-verloop filters

Verloopfilters worden veel gebruikt voor landschapsfotografie. Aangezien je in lichte en in donkere delen genoeg detail wilt zien. Door een verloopfilter te plaatsen is het niet nodig om een compromis te vinden tussen uitgebeten luchten en diepe zwarte schaduwen.

* ND filters

ND staat voor Natural Density, in het Nederlands ook vaak Grijsfilter genoemd. Een ND filter is een donker stukje glas wat het binnenkomende licht tegenhoudt. De filters zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Zo zijn er filters die slechts een fractie van het licht tegenhouden, tot filters die wel 10 stops licht tegenhouden! Dit maakt het mogelijk om water te bevriezen en sprookjesachtige beelden te maken met lange sluitertijden. Ook is het een uitkomst als je met een groot diafragma wilt fotograferen als er teveel licht is. Dan maak je de omgeving donkerder met een ND filter.  

Filters brengen soms ook nadelen met zich mee. In sommige gevallen wil je geen gebruik maken van een UV of protectiefilter. Wanneer je tegen een lichtbron in fotografeert, kan het gebeuren dat het filter licht reflecteert en dit op de foto zichtbaar is als een lensflare. In dit geval is het verstandig om tijdelijk het filter van de lens af te halen.

Wil je meer weten over filters? Of hoe je gebruik maakt van filters?

Workshop fotograferen met filters

We hebben verschillende fotografieworkshops, waar je alles mag vragen en veel zult leren. Neem gerust een kijkje tussen de diverse workshops, stel je vraag of schrijf je direct in voor de workshop ‘fotograferen met filters’

Tot kliks!

1 antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound