Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Paddenstoelen fotograferen

Het is weer de tijd van het jaar waarbij paddenstoelen massaal de grond uitschieten. Er zijn wel duizenden soorten te vinden in Nederland. Dus een goede reden om eens op pad te gaan en ze vast te leggen. Om je daarbij op weg te helpen, geven we jou een paar tips voor het maken van een mooie en creatieve foto.

 

Het seizoen van de paddenstoelen

De zomer is voorbij en steeds vaker gaat het regenen. Ideaal voor de paddenstoelen, want die komen vrij snel tevoorschijn na een natte periode. Wie een typisch herfstplaatje wil schieten in het bos kan de paddenstoelen natuurlijk niet vergeten. Het is bijna een uitdaging om op zoek te gaan naar de mooiste en meest unieke paddenstoelen, omdat ze zich vaak verstoppen tussen het gras of aan de bomen groeien.

 

Macrofotografie

Paddenstoelen zijn perfect voor macrofotografie. Elke paddenstoel heeft een eigen structuur, kleur of vorm en die details kunnen heel goed worden vastgelegd met een macrolens. Niet alleen de bovenkant van de paddenstoel, maar ook de plaatjes onder de hoed zorgen voor erg mooie foto’s. Houdt bij zulke gedetailleerde foto’s ook rekening met storende elementen, zoals zand, takjes en beschadigingen van de paddenstoel.

 

Fotografietips:

  • Met ‘photo stacking’ fotografeer je meerdere keren dezelfde compositie met telkens een ander brandpunt. In de nabewerking worden deze foto’s als het ware samengevoegd waardoor er een nieuw beeld ontstaat. Hierdoor krijgt de foto diepte zonder dat er helderheid of scherpte verloren gaat.

 

 

  • Voor wie paddenstoelen wat creatiever wil weergeven, is de ‘twist-zoom’ een optie. Het is een voorbeeld van ‘intentional camera movement’ (ICM), waarbij je zoomt terwijl de sluiter nog open is. Daardoor ontstaat er een beeld met een spiraalbeweging.

 

  • Licht is een erg belangrijk element bij het maken van foto’s. Met behulp van een zaklamp kun je spelen met de lichtinval, waardoor je de sfeer van de foto kan bepalen. Denk aan licht van bovenaf, door de hoed van de paddenstoel heen. Of van onderen, waardoor de paddenstoel licht lijkt te geven. Je zou ook tegenlicht kunnen geven waardoor de silhouet goed zichtbaar wordt. Door een herfstkleurig blad voor de zaklamp te houden krijg je een zachter en warmer licht.

 

 

  • Met gebruik van lensfilters kun je spelen met de sfeer in de foto. Het kan bijvoorbeeld een warmere of koudere gloed geven, maar ook een bepaalde kleur aan de foto geven. Wil je meer weten over het gebruik van filters? Lees dan onze fotografietips over fotograferen met filters.

 

  • Een ander element waarmee je kan spelen is water, denk bijvoorbeeld aan ochtenddauw. Maar mocht dat er niet zijn dan kun je met een plantenspuit ook zelf de druppeltjes creëren. Daarnaast kun je het effect geven alsof het regent door van bovenaf water te spuiten tijdens het maken van een foto. Druppeltjes water kunnen tevens een bokeheffect geven. Vaak is dat wazig op de voor- of achtergrond te zien waardoor het onderwerp er nog sterker in uitkomt. Met een groot diafragma maak je foto’s met geringe scherptediepte, daardoor wordt in dit geval de paddenstoel scherp afgebeeld en wordt er niet scherp gesteld op de achtergrond.

Leren fotograferen

Meer leren over macrofotografie? Bekijk dan ons aanbod van workshops en schrijf je in!

Tijdens de workshops ga je in kleine groepen het geleerde in praktijk brengen. Er is begeleiding waar nodig en genoeg tijd en ruimte voor het maken van foto’s, waarvan je thuis nog kan nagenieten.

Tot kliks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound