Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Waarom is het statief zo belangrijk?

Statief en balhoofd

Laten we het direct goed benoemen. Dit is één van de belangrijkste elementen in fotografie. Je statief is als je beste vriend! Als je er goed in investeert, laat hij je niet in de steek! Belangrijk om hier even bij stil te staan dus.


Waarom is het statief zo belangrijk?

 • Het geeft stabiliteit.
 • Je kunt lange sluitertijd opnames maken die je nodig hebt bij macrofotografie rondom schemering.
 • Je voorkomt ruis door te hoge ISO waardes.
 • Zonder statief dus géén sprankelende scherpe foto’s.
 • Optimaal resultaat bij focus stacking

Wat neem je in overweging bij aanschaf? Mijn tip, bezuinig in ieder geval niet. Ga er vanuit dat je weer eens een nieuwe camera of lens aanschaft en dat je statief dat moet kunnen dragen. Reis je veel? Dan wil je graag een lichtgewicht. Schiet je veel macro? Dan wil je een statief dat dicht bij de grond komt. Zo kun je voor elke soort van fotografie jezelf de vraag stellen, aan welke eisen je statief moet voldoen.

Welke vragen je jezelf zeker moet stellen:

 • Voor welke soort fotografie gebruik ik het?
 • Wat is het totale gewicht van mijn camera en lens? De zwaarste variant uiteraard!
 • Wil ik uitbreiden in mijn lenzen en wat weegt mijn camera met lens dan?
 • Welke eisen stel ik aan het balhoofd?
 • Als ik op pad ga, hoeveel mag het statief dan wegen, zodat ik het comfortabel mee kan nemen?
 • Welke hoogte moet het statief hebben?

  Tripod

Er zijn diverse soorten statieven op de markt. Je hebt hele compacte, zoals bijvoorbeeld een gorillapod en zelfs een statief op één poot, monopod genaamd. Doe hier gerust eens onderzoek naar op internet. In het algemeen richten we ons echter op de tripod, aangezien dit de beste variant is.

De tripod staat stevig op drie poten, zoals de naam al verraadt. Duurdere modellen zijn meestal gemaakt van duurzame en stevige materialen. Deze statieven staan erg stevig en kunnen een stootje hebben. Ook het constant verstellen is voor deze statieven geen probleem. Ze kunnen zwaarder belast worden. Je hebt minder tot geen slijtage. Let wel op het gewicht van het statief als je langere stukken wilt lopen. Je wilt niet teveel kilo’s meeslepen. Denk ook hoe groot jezelf bent. Het is prettig fotograferen als je de camera op ooghoogte op statief hebt staan.

Onthoud: hoe zwaarder het gewicht, hoe stabieler het statief zal staan. Let wel op het gewicht van het statief als je langere stukken wilt lopen. Je wilt niet teveel kilo’s meeslepen.

Statiefkop

Een statiefkop is los verkrijgbaar en daarmee heb je dus flexibiliteit. We bespreken twee soorten statiefkoppen.

De meest bekende is de driewegkop. De driewegkop kun je op drie manieren bewegen: Voor- of achterover, rechtsom- of linksom, horizontaal- of verticaal. Hiermee kun je uiterst nauwkeurig jouw camera richten. Dit kan met hendels, maar bijvoorbeeld ook met draaiknoppen waarbij je je statiefkop per millimeter kunt draaien. driewegkop

De tweede veelgebruikte kop is een balhoofd. Die bestaat uit een kogelconstructie waardoor je met één hendel jouw camera gemakkelijk en snel in de gewenste positie kunt zetten. Belangrijk bij beide modellen is dat het balhoofd het totale gewicht van jouw camera en lens moet kunnen dragen. Speel op safe en tel er liever twee kilo bovenop.

Overige tips

Enkele tips die ik je niet wil onthouden.

 • Goedkoop is duurkoop. Het is een eenmalige aankoop waar je jarenlang plezier van hebt.
 • Zorg goed voor je statief. Hiermee verleng je de levensduur.
 • Zet de beeldstabilisatie op je lens uit. Dit zorgt voor een betere scherpte.
 • Zet in het menu van de camera de ruisreductie voor lange sluitertijden uit. Mits nodig kun je dit achteraf met bewerken toepassen.
 • Kijk goed naar de omgeving. Je statief een meter verder neerzetten kan een heel ander perspectief geven.
 • Zorg dat je statief stevig staat en niet kan omvallen.
 • Dek de zoeker af om ongewenste lichtstralen te vermijden.
Wil je leren fotograferen of je eigen fotografie skills bijspijkeren?

Schrijf je in voor een van de vele workshops!

Tot kliks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound