Het fotograferen van de sterrenhemel
In Nederland zijn we weliswaar topografisch niet zo gezegend om de sterrenhemel te fotograferen, maar het kan natuurlijk wel! Het is een prachtige gewaarwording in ieder geval!
Timing is key. We hebben een nieuwe maan nodig (het licht van de maan geeft teveel lichtvervuiling waardoor we de sterren niet goed zien) en een heldere hemel. Geen bewolking dus. Als die omstandigheden goed zijn.. op pad!
Sterren fotograferen is een andere tak van sport. Je hebt hier namelijk te maken met de draaiing van de aarde, waardoor je geen te lange sluitertijden kunt gebruiken. Een lange sluitertijd zorgt er namelijk voor dat een ster verandert in een streepje door de draaiing van de aarde. De volgende formule werkt:
500 / (brandpuntafstand x cropfactor) = maximale belichtingstijd in seconden.
Voorbeeld: fullframe body / 24mm lens = 500/24 = 20 seconden sluitertijd. Geen fullframe? Vermenigvuldig je cropfactor (1.5x) met 20 seconden.
Om de sterren zichtbaar te krijgen wil je een zo open mogelijk diafragma gebruiken, bijvoorbeeld f 2,8 of f 1.4. Verhoog ook je ISO-waarde. Test dit ter plekke hoeveel ISO je nodig hebt. Normale waardes liggen tussen de 1200 en 3200.
Kijk of je een mooie voorgrond kunt creëren. Straal deze eventueel een beetje aan met een zaklamp om hem zichtbaar te krijgen. Mogelijk maak je twee foto’s die je later samenvoegt. Dat kan in panorama zijn om zowel je voorgrond als sterrenhemel in beeld te krijgen. Maar dat kan ook middels ‘blenden’ om de juiste belichting tussen voorgrond en sterren te krijgen.
Star trails / sterren cirkels
De draaiing van de aarde in combinatie met lange sluitertijden zorgt voor een creatief effect. De sterren veranderen dan in strepen! Ook wel star trails genoemd. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer die strepen zullen worden. Als je star trails gaat fotograferen, dan kun je je ISO laag houden om ruis zoveel mogelijk te voorkomen.
Je kunt met je BULB functie één lange opname maken van 30 minuten of langer, om mooie strepen te genereren.
Je kunt ook meerdere opnames maken en deze later in de nabewerking samenvoegen. Het aantal opnames mag zeker rond de 100 liggen, die je later samenvoegt. Sluitertijden van 30 seconden tot een minuut per opname is aan te raden.
Overige tips:
- Fotografeer altijd op statief
- Stel handmatig scherp
- Zet de beeldstabilisatie op je lens uit
- Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner van de camera
- Stel je intervaltimer in als je camera deze heeft. Reken wel de verwerkingstijd van de opname mee. Elke camera heeft een verwerkingstijd na het maken van een lange sluitertijd opname. Stel je interval zo in dat je camera de tijd heeft om de opname te verwerken.
Wil je leren fotograferen of je eigen fotografie skills bijspijkeren?
Schrijf je in voor een van de vele workshops!
Tot kliks!