Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Tips bij het vastleggen van andere culturen

Voor wie op reis de camera meeneemt krijgt te maken met andermans cultuur en de daarbij horende normen en waarden. Bij cultuurfotografie zal je dan ook merken dat er veel te bereiken is bij wederzijds respect. Om je op weg te helpen met dit te bereiken geven we je een aantal tips en voorbeelden.

Verdiep jezelf in andermans cultuur

Voorbereiding is bij elke reis belangrijk. En dan bedoelen we niet het opzoeken van leuke bezienswaardigheden of feestdagen, maar het verdiepen in de cultuur en het geloof daar. Zoals hun normen en waarden, maar ook hun gebruiken. Bij het fotograferen van de Masai is het bijvoorbeeld gebruikelijk om te dansen en te zingen voor iemand om ze te bedanken. Wat op het eerste oog misschien wat ongemakkelijk lijkt maar dus eigenlijk een vorm van dankbaarheid is. Er zijn ook sommige culturen waarbij ze geloven dat er een stukje van hun ziel wordt afgenomen op het moment dat er een foto van ze wordt gemaakt. Dan is het vaak verstandig om van te voren even toestemming te vragen. Zulke handige do’s en dont’s zijn al veel te vinden online, dus maak daar zeker gebruik van.

Tips voor cultuurfotografie

Bij cultuurfotografie draait het vooral om de interacties tussen de fotograaf en het onderwerp. Het respect verdienen is dan ook belangrijker dan het resultaat. Dat is tevens ook de meerwaarde van dit soort fotografie, waarbij je vooral persoonlijke beelden maakt. Vaak hebben mensen een bepaalde trots op het moment dat je ze hun foto laat zien, iets wat voor vele ook helemaal niet vanzelfsprekend is in bepaalde plaatsen. Dit soort mooie momenten wat je met elkaar deelt maakt vaak de beste herinneringen. Wij geven je dan ook graag een aantal tips voor als je zelf aan de slag wil gaan;

  • Wees respectvol. Je bent als het ware te gast dus wees niet te opdringerig en ga niet over andermans grenzen heen. Niet iedereen kan het waarderen als er foto’s van hun gemaakt worden, better luck next time.
  • Vraag toestemming aan degene die je wilt fotograferen. Als je de taal niet spreekt en er is geen tolk, dan komt het aan op je handen gebruiken. Maak contact met de persoon en wijs naar je camera, vaak laten ze door een klein gebaar weten het wel of niet te willen.
  • Ga altijd met de gemaakte foto’s naar de mensen toe. Niet alleen is het netjes ze even te laten zien en te bedanken, maar zo leg je ook contact en wie weet schuilt er een heel mooi verhaal achter die persoon. Als bedankje wordt een extraatje zoals geld of eten vaak erg gewaardeerd.
  • Wat als je toch foto’s hebt gemaakt zonder toestemming, voor een spontaan moment, maar diegene wil dat niet? Dan kun je het beste alle foto’s ter plekke verwijderen en het daarbij laten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij de mensen die zoals eerder genoemd erin geloven dat er een stukje van hun ziel wordt afgenomen.
  • Cultuurfotografie bestaat veelal uit portretten. Stel daarbij scherp op de ogen en zorg ervoor dat je die persoon op zijn eigen unieke manier zo mooi mogelijk vast legt. De emotie in hun gezicht maakt juist de foto, daarom is het zo belangrijk dat de ogen scherp zijn. Om ervoor te zorgen dat er een mooi contrast is, is het de uitdaging om in de chaos op zoek te gaan naar een rustige achtergrond. Op die manier komt het onderwerp het beste tot zijn recht.
  • Storytelling is iets waar een goede foto aan voldoet. Bij straatfotografie bijvoorbeeld is overal wel iets bij te vertellen, het is vaak een intiem inkijkje in iemands dagelijks leven. Bij onderstaande foto’s bijvoorbeeld. Deze vrouw had nog niet in de gaten dat er foto’s gemaakt werden, je ziet haar dan ook nog haar laatste geld natellen met al haar bezittingen op straat. Zo’n reeks foto’s kan al zoveel vertellen zonder enige voorkennis, en dat is precies de kunst van storytelling.

 

Leren fotograferen of ervaring opdoen?

Zelf meer leren over fotografie en je camera? Of meer ervaring opdoen tijdens een van onze fotografiereizen? Alle workshops en reizen van Travelmarks zijn in kleine groepen en onder begeleiding van een professioneel fotograaf. Neem voor meer informatie een kijkje bij de vele workshops en fotografiereizen en schrijf je in.

 

Tot kliks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound