Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Fotograferen in de winter

De winterperiode is een geweldig seizoen om te fotograferen. Nu de wintertijd steeds dichterbij komt zetten we alvast een aantal tips op een rijtje. Zodat je goed voorbereid bent en zelf ook zulke mooie winterse plaatjes kan schieten.

Het blauwe en gouden uurtje

Voor het fotograferen van een winters landschap is een goede planning erg belangrijk. Het beste moment hiervoor is in de ochtend, rondom zonsopkomst. Gelukkig komt in de winter de zon wat later op, zo hoef je niet al te vroeg je bed uit. Wel is het van belang om op tijd op locatie te zijn zodat je alles goed kan voorbereiden en optimaal gebruik kan maken van het zogenaamde blauwe en gouden uurtje. Het blauwe uurtje is vlak voor het gouden uur in de ochtend, in de avond is dit net andersom. Tijdens het blauwe uurtje begint de lucht meer kleur te krijgen bij de overgang van nacht naar dag. Aan het begin van dat uur, bij ‘civil twilight’, hangt er vaak nog wat mist waardoor er zelfs een sprookjesachtige sfeer ontstaat. Kort na het blauwe uur begint het gouden uurtje, ook wel ‘the golden hour’ genoemd. Op dat moment komt de zon op en kleurt de hemel oranje.

Als je de vele ijskristallen wil vastleggen, dan moet je er op tijd bij zijn. Ze zijn het beste zichtbaar bij zonsopkomst, wanneer het ’s nachts gevroren heeft. Het koudst is het wanneer de zon opkomt. Vlak daarna wordt alles langzaam opgewarmd door de zon, en zullen de ijskristallen verdwijnen.

 

Het kiezen van de compositie

Naast de juiste timing is het kiezen van de locatie en compositie ook belangrijk. Het is goed om te weten waar de zon precies opkomt en hoe je je foto wilt maken. Tijdens de zonsopkomst kun je naar de zon toe fotograferen voor een kleurrijke lucht. Wanneer de zon wat hoger staat kun je wisselen van positie en met de zon in de rug fotograferen. Op die manier krijg je de zachte en warme gloed van het licht op de foto.

 

Fotograferen met de juiste instellingen

Nu je weet waar en wanneer te fotograferen, is het nu tijd voor hoe je dat kan doen. Voor landschapsfotografie is een grote scherptediepte aangeraden. Dat is bijvoorbeeld een diafragma tussen de F11 en F16. Voor liefhebbers van natuur- en macrofotografie wordt een laag diafragma gebruikt. Deze ligt tussen de F2.8 en F5.6, zo krijg je je onderwerp scherp en de achtergrond wat waziger zodat er meer diepte ontstaat.

 

Leren fotograferen of ervaring opdoen?

Zelf meer leren over fotografie en je camera? Of meer ervaring opdoen in de buitenlucht onder begeleiding? Neem dan een kijkje bij de vele workshops en schrijf je in.

Tot kliks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound