Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Hoe fotografeer je het Noorderlicht?

Het noorderlicht is een van de mooiste en meest magische natuurverschijnselen die er zijn. En voor vele fotografen een droom om vast te leggen. Daarom vertellen wij jou hoe je dat het beste kan doen, en waar je allemaal op kan letten om de perfecte foto te maken.

Het noorderlicht

Hoe ontstaat het noorderlicht nou eigenlijk? Dat komt door elektrisch geladen deeltjes van de zon die de aarde binnendringen via de dampkring. Deze protonen en elektronen van de zon worden de ruimte in geslingerd bij een zonnestorm of explosie. Doordat de deeltjes in contact komen met de aardse gassen, verschijnt het noorderlicht in allerlei kleuren en vormen. In noordelijke landen dichtbij de polen heb je de meeste kans dit verschijnsel te zien.

Tips voor het vastleggen van het Noorderlicht

 

– Hoe donkerder hoe beter. Hiervoor kun je het beste in de winter met nieuwe maan fotograferen. Tevens wil je ook geen lichtvervuiling achter het noorderlicht hebben, daardoor neemt de intensiteit af.

–  Maak de foto zover mogelijk in het noorden en richting het noorden. Daarbij heb je de meeste kans het noorderlicht goed te kunnen zien zonder storende elementen op de achtergrond.

– Kies voor een goede locatie met een landschap of water in de voorgrond. Op die manier krijg je meer diepte in de foto of een mooie reflectie in het water.

– Goede voorbereiding is het halve werk. Omdat het een natuurverschijnsel is, blijft het uniek en onvoorspelbaar. Het is dan ook nooit twee keer precies hetzelfde. Zorg dat je op tijd op je locatie bent, omdat het noorderlicht ook zo weer weg kan zijn.

– Het noorderlicht beweegt altijd van oost naar west. Omdat het licht soms vrij actief is en snel door de lucht beweegt,  is een kortere sluitertijd beter bij het vastleggen. Als dit niet het geval is, is een langere sluitertijd aangeraden.

Handig om te weten

Voor een goede voorbereiding zijn er ook een aantal apps die van pas kunnen komen. Allereerst een app die de KP-index weergeeft, oftewel de activiteit van het noorderlicht door de zon explosies in de ruimte. Op die manier weet je waar het te zien kan zijn en in welke mate ongeveer.

Als je zeker wil weten dat er geen lichtvervuiling in de buurt is, is een app zoals Light Pollution Map erg handig. Deze kaart laat zien op welke plekken de meeste lichtvervuiling is, iets wat je zo min mogelijk wil bij het fotograferen van het noorderlicht. Daarnaast is een weer-app ook altijd handig om te zien of het erg bewolkt gaat zijn, omdat wolken ervoor zorgen dat het noorderlicht minder helder wordt.

Fotografiereis Noorderlicht Lofoten & Senja

Wil je het Noorderlicht graag fotograferen? Je bent van harte welkom op onze fotoreis!

Bekijk gerust eens onze fotografiereis Lofoten en onze fotoreis Senja

Wil je leren fotograferen of je eigen fotografie skills bijspijkeren?

Schrijf je in voor een van de vele workshops!

Tot kliks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound