Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Theyyam ritueel

Het eeuwenoude Theyyam ritueel is één van de belangrijkste rituelen in Zuid-India. Toch kennen maar weinig mensen het bijzondere verhaal hierachter. Daarom word je vandaag meegenomen in de wereld van een Theyyam.

Voor- of tegenspoed
Het Theyyam Ritueel is een jaarlijks terugkerend ritueel. Het is een volledig seizoen en duurt dan ook 5 tot 6 maanden lang. Het ritueel vindt voornamelijk plaats op het platteland en in kleine dorpjes in de staat Kerala, Zuid-India. Tijdens dit ritueel neemt een dorpeling de taak van Theyyam op zich. Dit kan door zijn familie bepaald worden of hij wordt aangewezen door de andere dorpelingen. De Theyyam wordt gezien als een Indiase God. Hij spreekt voor- of tegenspoed uit over het dorp. Ondanks dat deze traditie meerdere eeuwen oud is, wordt er nog altijd sterk in geloofd. Wanneer de Theyyam tegenspoed uitspreekt, gaat men er dus ook vanuit dat het dorp voor het komende jaar gedoemd is. Daarom respecteren de dorpelingen een Theyyam ontzettend. Vervolgens reist de Theyyam een aantal maanden van dorp naar dorp om overal hetzelfde ritueel uit te voeren.

Goddelijk gedaante
Een Theyyam neemt tijdens dit ritueel de gedaante van een Indiase God aan. Een God kan namelijk in meerdere gedaantes verschijnen. Het is dan ook een heel proces om deze gedaante aan te nemen. Het duurt vaak meerdere uren en elke Theyyam heeft een andere en aparte opbouw. Stukje bij beetje komt er een deel van zijn gedaante bij totdat de dorpeling uiteindelijk de gedaante van een Theyyam volledig heeft aangenomen. Felle kleuren en een geschminkt gezicht zijn belangrijke kenmerken van de Theyyam. Daarnaast zijn bijzondere kledingstukken ook een vast onderdeel van het ritueel. Vaak zijn deze kledingstukken gesierd met belletjes. Deze maken tijdens de bijhorende, traditionele dansen veel geluid. Ook dit is een erg belangrijk onderdeel van het ritueel.

In trance
Tijdens de ceremonie van het ritueel bereikt de Theyyam een soort trance. Hierdoor is het geheel onvoorspelbaar wat de Theyyam zal gaan doen of wat hij gaat beslissen. Niemand weet dan ook van te voren of de Theyyam positief of negatief zal gaan reageren. Hierdoor is dit ritueel voor de bevolking erg spannend. Verder gelooft men dat de Theyyam door zijn trance onmenselijke krachten tot zijn beschikking heeft. Daarom wordt hij dan ook als een God gezien. Iedere Theyyam heeft andere rituelen waarbij hij dit kan laten zien. Een voorbeeld hiervan is het rennen door grote vuren. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en moet het bewijs voor de goddelijke krachten zijn.

Om deze authentieke rituelen in India te behouden, worden toeristen hier niet toegelaten. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om deze bijzondere gebeurtenis van dichtbij mee te maken. Tijdens de fotografiereis door Zuid-India is het wel mogelijk om deze ceremonie bij te wonen. Dit komt doordat Travelmarks-Photography een toegang tot deze gemeenschappen heeft weten te creëren. Daarnaast weet de lokale bevolking dat fotografen hun ritueel op een prachtige manier in beeld brengen. Dit is iets wat zij ontzettend waarderen. Al met al een absolute ‘Once-in-a-lifetime’ ervaring dus!

Fotografiereis Zuid-India

Om deze, en nog vele andere, rituelen van Zuid-India te ontdekken, nemen wij je dan ook maar al te graag mee naar deze prachtige bestemming.

Staat een fotografiereis ook op jouw bucketlist? Bekijk dan het pakket aan fotoreizen. Of lees over de verschillende bestemmingen in een van de blogs. Liever in Nederland aan de slag met fotografie? Ook dat kan! Bekijk gerust de diverse fotografieworkshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound