Méér dan fotografiereizen
Met ingang van 29 december 2020, 00.01 uur geldt voor alle passagiers, dus ook Nederlanders, de extra verplichting dat zij een recente negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te kunnen stappen. Bij terugkomst in Nederland geldt het dringende advies voor een thuisquarantiane van 10 dagen; de test voor boarding vervangt deze quarantaine niet. Het kabinet heeft daar op 23 december toe besloten.
Via een aanwijzing worden luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen vanuit een hoog risico gebied verplicht om passagiers vóór het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR- testuitslag. Deze moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland worden afgenomen. Wanneer iemand niet in het bezit is van de negatieve testuitslag, mag hij of zij niet mee. Luchtvaartmaatschappijen verstrekken aan hun passagiers informatie waarin staat welke maatregelen bij aankomst in Nederland gelden.
Indien je vertrekt vanuit een land binnen de Europese Unie / Schengen land? Lees hier de factsheet vanuit de overheid. Indien je vertrek vanuit een land buiten de Europese Unie / niet Schengen land? Lees hier de factsheet vanuit de overheid. Let op! Naast een negatieve PCR-test heb je ook een ondertekende verklaring nodig. Dit moet een fysiek document zijn.
Bron:NU.NL
De reisadviezen kunnen echter in deze tijd vaak veranderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert daarom ook de website nederlandwereldwijd.nl te bezoeken voor de huidige stand van zaken.
Reisadviezen Europa
Bron: Nederlandwereldwijd.nl– © NU.nl/LocalFocus
Wat is een reisadvies eigenlijk?
Wat betekenen deze kleurcodes eigenlijk? De kleuren staan voor de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar het buitenland. De reisadviezen worden met de kleuren groen, geel, oranje en rood geclassificeerd. De adviezen komen tot stand op basis van onder meer de Nederlandse ambassade in het gebied, andere ministeries, inlichtingendiensten en lokale autoriteiten.
De reisadviezen zijn echter niet bindend: het blijft de verantwoordelijkheid van de reiziger en betrokken reisorganisaties of een reis wel of niet doorgaat.
Normaliter hebben de kleurcodes van de reisadviezen betrekking op de veiligheidssituatie in het land. Tijdens de huidige pandemie hebben de kleurcodes vooral betrekking op de mate waarin landen maatregelen tegen het coronavirus hebben getroffen. De overige veiligheidsrisico’s in landen worden nog steeds vermeld op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar worden niet aangeduid met een kleurcode.
Code groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Als voor een land code groen geldt, dan zijn er geen bekende veiligheidsrisico’s en is reizen gewoon mogelijk. De situatie in het land is vergelijkbaar met de situatie in Nederland.
Code geel: let op, veiligheidsrisico’s
Code geel betekent dat in dat land of gebied maatregelen tegen het coronavirus zijn getroffen die beperkte invloed op het dagelijks leven hebben.
Normaliter houdt kleurcode geel in dat reizigers in dit land alert moeten zijn. Er zijn in het land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Bereid je daarop voor en let extra op.
Code oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door de coronacrisis is het dagelijks leven ontwricht in landen met kleurcode oranje. Een reisadvies blijft oranje als het land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, er nog geen Nederlandse toeristen mogen komen of er bij aankomst een verplichte quarantaine wordt opgelegd.
Als voor een land code oranje geldt, dan adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Een vakantiereis is dat bijvoorbeeld niet.
Code rood: reizen wordt afgeraden
In een gebied met code rood is de situatie niet alleen gevaarlijk, maar zelfs levensbedreigend. Reizen naar dit gebied wordt dan ook afgeraden.
Het land kan daarnaast volledig afgesloten zijn vanwege het coronavirus. Er is dan geen zicht op in- en uitreizen, zoals momenteel bij Montenegro. Nederlanders mogen nu alleen bij hoge uitzondering dat land in. Ook is al het commerciële vliegverkeer in Montenegro stilgelegd, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.
Bron:NU.NL
Gebruikers van Google Maps kunnen voortaan in een oogopslag zien welke coronamaatregelen gelden in de plaats waar zij naartoe reizen, die mogelijk de reis kunnen beïnvloeden, meldt Google-moederbedrijf Alphabet maandag in een blogpost.
Maps toont voortaan hoe druk een trein- of busstation is waar iemand gebruik van wil maken en waar reizigers gecontroleerd kunnen worden op het coronavirus tijdens de reis.
Aanvullende maatregelen, zoals plaatsen waar het verplicht is om mondkapjes te dragen, zijn ook zichtbaar.
Google rolt de update onder meer uit in Nederland, Frankrijk, Argentinië, India, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In de voorgaande maanden heeft het bedrijf locatiedata van miljarden gebruikers in 131 landen geanalyseerd om mobiliteit van de bevolking tijdens de coronacrisis in kaart te brengen.
Welke maatregelen kan je zelf treffen als je nu dient te reizen: