Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

COVID-19 Coronavirus informatie

Travelmarks-Photography

 • Zodra we met zijn allen Corona weer in balans hebben, zullen de fotografiereizen weer doorgaan.
 • Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen gepast advies geven over reizen zodra het luchtruim weer open is.
 • Voor vragen over de geplande fotografiereizen en workshops kan er te allen tijde contact worden opgenomen.

Reizen naar veilige landen vanaf 15 mei weer mogelijk, maar is en blijft een risico

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden. 

Zomer

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt, waardoor een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie wordt. Wel wijst het kabinet erop dat landen met een groen of geel reisadvies zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Denk aan een coronatest of quarantaineplicht bij aankomst. 

Het feit dat de groep gevaccineerden in heel Europa steeds groter wordt is bemoedigend, en zal tot uiting komen in lagere besmettingsniveaus. De situatie rond het coronavirus met mogelijke mutanten blijft echter onzeker en het is daardoor niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien. 

Het kabinet benadrukt dat ook daar waar vakantiereizen niet langer worden afgeraden, een vakantie of reis niet hetzelfde is als vóór de pandemie. Reizen blijft een risico omdat de situatie in ieder land snel kan veranderen, bijvoorbeeld omdat het coronavirus ergens oplaait. 

In de meeste landen gelden coronamaatregelen en daar moeten ook toeristen zich aan houden. Het kabinet roept vakantiegangers op om in het buitenland minimaal de Nederlandse basismaatregelen in acht te nemen, namelijk regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand houden, binnen blijven bij klachten en dan uzelf laten testen. Houd u aan de coronamaatregelen onderweg, op uw vakantiebestemming en bij thuiskomst. Ook als u al gevaccineerd bent. Overigens is het zo dat reizigers afkomstig uit groene en gele landen of regio’s vanaf 15 mei weer welkom zijn in Nederland.

Check vooraf het reisadvies

Het kabinet adviseert Nederlanders met reisplannen vooraf het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken om te bepalen of het land van bestemming veilig is, en of er inreisbeperkingen gelden, zoals quarantaine of een testverplichting. De reisadviezen zijn te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie

Het kabinet benadrukt dat het belangrijk is om het reisadvies niet alleen te raadplegen bij het boeken van een reis, maar ook kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. De situatie in een land of regio snel kan immers snel veranderen. Ook is het belangrijk dat reizigers goed checken welke maatregelen onderweg gelden, zoals op de luchthaven, het station of in de landen waar mensen met de auto doorheen reizen op weg naar bestemming. Download de reisapp op www.wijsopreis.nl en ontvang automatisch bericht als het reisadvies verandert. 

Veilige landen

Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt. Het RIVM kijkt naar verschillende factoren, namelijk de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in een bepaald land is geweest en de trend van de incidentiecijfers (hoe vaak corona voorkomt). Daarnaast kijkt het RIVM ook nog naar de aanwezigheid van mutanten en varianten. 

Hoog risico 

Landen of gebieden die door het RIVM zijn aangemerkt als hoogrisicoland hebben kleurcode oranje in het reisadvies. Reizigers uit hoogrisicolanden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen en worden dringend geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan. Na 5 dagen kan de quarantaine beëindigd worden met een negatieve test.

Voor mensen komend uit een zeer hoog risicogebied geldt binnenkort de verplichting om 10 dagen in quarantaine te gaan. Het moment waarop deze laatste maatregel ingaat, is afhankelijk van wanneer de wet van kracht wordt die dit mogelijk moet maken. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk binnenkort. 

Een land of gebied kan echter ook een oranje kleur hebben om veiligheidsredenen die niet zijn gerelateerd aan corona. Een land dat rood gekleurd is in het reisadvies is zeer onveilig, alle reizen naar dit land worden afgeraden. In de reisadviezen is informatie over de kleurcodes te vinden.

Digitaal Groen Reiscertificaat (Digital Green Certificate)

Vaccineren helpt ons uiteindelijk uit de pandemie en geeft ons steeds meer vrijheden terug, ook om te reizen. In de EU loopt de besluitvorming voor het Digital Green Certificate waarmee mensen kunnen aantonen dat zij gevaccineerd zijn, recent negatief getest op Covid-19 of immuniteit hebben opgebouwd na een recent doorgemaakte infectie. 

21 juni is de streefdatum van de Europese Commissie waarop de Europese wetgeving die het Digital Green Certificate regelt van kracht moet zijn. De lidstaten krijgen naar alle waarschijnlijkheid vervolgens nog zes weken om alles technisch gereed te maken. In Nederland willen we zo snel mogelijk technisch gereed zijn en er wordt daarom naar gestreefd om deze overgangsperiode zo kort mogelijk te laten zijn. 

Negatieve PCR-testverklaring verplicht voor alle internationale vliegreizen naar Nederland

Bron: Rijksoverheid – Negatieve testverklaring verplicht voor alle internationale vliegreizen naar Nederland

Met ingang van 29 december 2020, 00.01 uur geldt voor alle passagiers, dus ook Nederlanders, de extra verplichting dat zij een recente negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te kunnen stappen. Bij terugkomst in Nederland geldt het dringende advies voor een thuisquarantiane van 10 dagen; de test voor boarding vervangt deze quarantaine niet.  Het kabinet heeft daar op 23 december toe besloten.

Via een aanwijzing worden luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen vanuit een hoog risico gebied verplicht om passagiers vóór het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR- testuitslag. Deze moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland worden afgenomen. Wanneer iemand niet in het bezit is van de negatieve testuitslag, mag hij of zij niet mee. Luchtvaartmaatschappijen verstrekken aan hun passagiers informatie waarin staat welke maatregelen bij aankomst in Nederland gelden.

Indien je vertrekt vanuit een land binnen de Europese Unie / Schengen land? Lees hier de factsheet vanuit de overheid. Indien je vertrek vanuit een land buiten de Europese Unie / niet Schengen land? Lees hier de factsheet vanuit de overheid. Let op! Naast een negatieve PCR-test heb je ook een ondertekende verklaring nodig. Dit moet een fysiek document zijn.

Bron:NU.NL

Welk reisadvies geldt straks voor welk land en wat betekenen de kleurcodes?

De reisadviezen kunnen echter in deze tijd vaak veranderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert daarom ook de website nederlandwereldwijd.nl te bezoeken voor de huidige stand van zaken.

Reisadviezen Europa
Bron: Nederlandwereldwijd.nl– © NU.nl/LocalFocus
Wat is een reisadvies eigenlijk?

Wat betekenen deze kleurcodes eigenlijk? De kleuren staan voor de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar het buitenland. De reisadviezen worden met de kleuren groen, geel, oranje en rood geclassificeerd. De adviezen komen tot stand op basis van onder meer de Nederlandse ambassade in het gebied, andere ministeries, inlichtingendiensten en lokale autoriteiten.

De reisadviezen zijn echter niet bindend: het blijft de verantwoordelijkheid van de reiziger en betrokken reisorganisaties of een reis wel of niet doorgaat.

Normaliter hebben de kleurcodes van de reisadviezen betrekking op de veiligheidssituatie in het land. Tijdens de huidige pandemie hebben de kleurcodes vooral betrekking op de mate waarin landen maatregelen tegen het coronavirus hebben getroffen. De overige veiligheidsrisico’s in landen worden nog steeds vermeld op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar worden niet aangeduid met een kleurcode.

Code groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Als voor een land code groen geldt, dan zijn er geen bekende veiligheidsrisico’s en is reizen gewoon mogelijk. De situatie in het land is vergelijkbaar met de situatie in Nederland.

Code geel: let op, veiligheidsrisico’s
Code geel betekent dat in dat land of gebied maatregelen tegen het coronavirus zijn getroffen die beperkte invloed op het dagelijks leven hebben.

Normaliter houdt kleurcode geel in dat reizigers in dit land alert moeten zijn. Er zijn in het land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat we in Nederland gewend zijn. Bereid je daarop voor en let extra op.

Code oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door de coronacrisis is het dagelijks leven ontwricht in landen met kleurcode oranje. Een reisadvies blijft oranje als het land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, er nog geen Nederlandse toeristen mogen komen of er bij aankomst een verplichte quarantaine wordt opgelegd.

Als voor een land code oranje geldt, dan adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Een vakantiereis is dat bijvoorbeeld niet.

Code rood: reizen wordt afgeraden
In een gebied met code rood is de situatie niet alleen gevaarlijk, maar zelfs levensbedreigend. Reizen naar dit gebied wordt dan ook afgeraden.

Het land kan daarnaast volledig afgesloten zijn vanwege het coronavirus. Er is dan geen zicht op in- en uitreizen, zoals momenteel bij Montenegro. Nederlanders mogen nu alleen bij hoge uitzondering dat land in. Ook is al het commerciële vliegverkeer in Montenegro stilgelegd, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Bron:NU.NL

Gebruikers van Google Maps kunnen voortaan in een oogopslag zien welke coronamaatregelen gelden in de plaats waar zij naartoe reizen, die mogelijk de reis kunnen beïnvloeden, meldt Google-moederbedrijf Alphabet maandag in een blogpost.

Maps toont voortaan hoe druk een trein- of busstation is waar iemand gebruik van wil maken en waar reizigers gecontroleerd kunnen worden op het coronavirus tijdens de reis.

Aanvullende maatregelen, zoals plaatsen waar het verplicht is om mondkapjes te dragen, zijn ook zichtbaar.

Google rolt de update onder meer uit in Nederland, Frankrijk, Argentinië, India, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In de voorgaande maanden heeft het bedrijf locatiedata van miljarden gebruikers in 131 landen geanalyseerd om mobiliteit van de bevolking tijdens de coronacrisis in kaart te brengen.

Belangrijke sites om in de gaten te houden, zodat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen:
 • Registreer jezef als je in het buitenland verblijft bij de ambassade en het ministerie van buitenlandse zaken. Het is van belang dat je hier geregistreerd staat. De overheid heeft deze informatie nodig om te bepalen waar ze repatriëringsvluchten gaat inzetten. LET OP: het is geen zekerheid dat de repatriëringsvlucht naar jouw bestemming komt. Houdt de berichtgevingen goed in de gaten en neem contact op met de plaatselijke Nederlandse ambassade of het ministerie van buitenlandse zaken. https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/
 • Ben je gestrand in het buitenland of op een vluchthaven, neem dan contact op met: https://bijzonderebijstandbuitenland.nl/ Lukt dat niet, bel dan met +31247247247
 • De actuele informatie omtrent maatregelen die genomen worden door de diverse landen en / of vluchthavens kan je vinden op: https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580 226297.htm

Welke maatregelen kan je zelf treffen als je nu dient te reizen:

 • Houdt te allen tijde de gevraagde 1.5 meter afstand aan tov andere reizigers.
 • Zijn er lege stoelen in het vliegtuig? Maak hier gebruik van om het uit elkaar zitten te stimuleren.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Schud geen handen met andere reizigers / mensen.
 • Heb desinfecterende gel of een zeep in je handbagage om je handen goed te kunnen ontsmetten.
 • Was je handen regelmatig als je in contact bent geweest met deurklinken of andermans bezittingen.
 • Draag een mondkapje als je deze hebt kunnen bemachtigen. Heb je die niet, gebruik dan een sjaal of een Buff doek om je mond en neus af te dekken.
Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Chat openen