Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

Magistraal Myanmar!

In deze blog neem ik je mee naar een nog onontdekte parel in Zuidoost Azië. En laten we hopen dat het massatoerisme hier nog heel lang wegblijft, zodat ook jij optimaal kunt genieten van wat Myanmar te bieden heeft. In al mijn reizen heb ik nog nooit een land gezien waar de mensen zo oprecht vriendelijk en behulpzaam zijn als hier. In de boeddhistische hoofdstad van Zuidoost Azië is een warm welkom ook echt een warm welkom! En het heeft zoveel meer, lees er alles over in deze blog.

Daar waar het merendeel van de reizigers start in Yangon, ga ik tegen de stroom in en start in Mandalay. Ik tref het enorm met mr. Yin die voor 3 dagen lang mijn taxi chauffeur zal zijn. Ik trof deze man op straat en na een babbeltje besloot ik met hem op pad te gaan. In het begin was het even zoeken aangezien ik als fotograaf andere wensen heb als een toerist. Eenmaal op dezelfde lijn beland, leek het alsof we al jaren samenwerkte. Van zonsopkomst tot ondergang op pad, 12 uur per dag, niks was hem teveel. Afgelegen dorpjes in voor bijzondere portretten, aansluiten bij familiaire festivals en als gast welkom in een boeddhistisch klooster waar geen buitenlander komt. Kortom fantastisch! Wat tevens zeker tot de hoogtepunten behoort in Mandalay is de Ubein bridge. Beter bekend als de langste houten brug ter wereld. Dat heet, als je er in alle vroegte bent voor zonsopkomst. Met het ontwaken van de dag zetten de eerste zonnestralen de brug in een bijzonder licht. Als de traditionele vissers hun intrede doen is het plaatje compleet en kan de sluitertijd van je camera aan het werk. Het aan de andere kant van de rivier gelegen Mingun is Myanmar in pure vorm. Het heeft prachtige tempels, maar al lopend door de authentieke dorpjes waar geen bewoner Engels spreekt, kom je oog in oog met het pure Myanmar. Taal technisch communiceren is helemaal niet nodig, de taal die je welkom doet heten spreekt men hier ook zonder woorden.

De reis zet zich voort in Bagan. Ik overdrijf niet als ik roep dat Bagan een van de mooiste zonsopkomsten en ondergangen ter wereld heeft. Rijk aan pagoda’s, waarvan velen tot de oudheid behoren, zijn de eerste aanwezige elementen. Voeg daar tientallen luchtballonnen  aan toe, die gezamenlijk het luchtruim kiezen als het magische licht zich aandient, en voilà. Het zachte licht straalt betoverend en geeft de oeroude pagoda’s iets mystieks. Prachtig om te zien en nog mooier om te fotograferen. Je kan hier dagen dwalen tussen de tempels van weleer, vergezeld van de altijd lachende Birmezen. Met als afsluiter van de dag een gerecht uit de lokale keuken die je smaakpupillen laat tintelen. Bagan laat je thuis voelen.

Monniken Myanmar

Een aparte vermelding verdient de levensstijl van de monniken en nonnen. Van elke inwoner van Myanmar wordt verwacht dat ze minimaal één keer in hun leven als monnik of non hebben geleefd. Je kan op elke gewenste leeftijd starten en ook weer stoppen. De jongste monniken zijn een jaar of vijf en kunnen dus zomaar dezelfde leer ondergaan met iemand van 50 jaar. De dag vroeg startend om 4 uur, om na een koude douche blootvoets de straten op te gaan. Vergezeld van hun kom waar ze donaties in verzamelen. Ze zijn afhankelijk van wat ze krijgen en wat ze die dag eten. Krijgen ze niks, eten ze dus ook niet. In de maatschappij is het echter volledig geïntegreerd en wordt er gul gedoneerd. Het draagt bij aan een goed mens zijn en dat is gewoon een mooie gedachte. We kunnen daar gerust veel van opsteken in onze consumptie maatschappij. De leer van het boeddhisme is oneindig. Je zou dus zomaar een volledig leven als monnik kunnen spenderen als dat je wens zou zijn. Het bestuderen van de boeddhistische taal Pali is een belangrijk onderdeel van de studie. De dag is grotendeels gevuld met collecteren van donaties, studeren, zingen, wandelen en mediteren. De wijsheid is voelbaar aanwezig en het mooie is dat ze je die nooit ongevraagd op de mouw zullen spelden.

In elk deel van het land zijn ze aanwezig in het straatbeeld en tevens met plezier bereid om in je foto te stappen. Net als de traditionele visserslui die hun thuis hebben in en rondom het Inle Lake. Gelegen temidden van de Shan heuvels geeft de Inthar bevolking, waar de vissers toe behoren, Inle lake zijn identiteit. Befaamd om hun techniek hoe ze zich voortbewegen op smalle bootjes in het ondiepe meer van 22 km lang, poseren ze graag met hun fuiken voor je camera. Het meer is mystiek,.magisch mystiek past zelfs beter, in het ochtenduur voor zonsopkomst. Als de nevel boven de rivier hangt bij het ontwaken van de dag, doemen de contouren van de befaamde vissers als schimmen op. Acrobatisch vertonen ze hun kunsten op hun smalle vissersbootjes, prachtig schouwspel en een must om met eigen ogen te aanschouwen.

Inle Lake

Het leven op en rond Inle Lake is een beleving op zich. Je krijgt een goede indruk van het lokale leven, ronddobberend op een van de vele vaargeulen van het drijvende dorp. Oude ambachten worden hier nog beoefend en je bent welkom om aan te meren en een kijkje te nemen. Het rollen van sigaren, een zilversmid, paraplu fabriek, korf vlechten, een drijvende markt, het is er allemaal. De inwendige mens wordt niet vergeten, de lokale keuken nodigt je uit op een van de drijvende restaurantjes. Niet te vergeten dat als je weet waar je moet zijn, de longneck women je hier ook verwelkomen. Deze bijzondere traditie leeft nog voort en is normaal alleen in het oosten des lands te bewonderen.

Rest de stad waar je reis door Myanmar eindigt of begint, afhankelijk van de gekozen route. Yangon, ook wel Rangoon genoemd is de aankomst of vertrekhaven van het magistrale Myanmar. Is het de moeite on Yangon te ontdekken? Natuurlijk! Iedere plek heeft zijn eigen charme, zo ook Yangon. Met name de Schwedagon Pagode is oogstrelend. Deze 2000 jaar oude pagode, overgoten met bladgoud, is de parel van de stad. En dat is volledig terecht. De stad herbergt ook een gigantische liggende boeddha. De Chauk Htat Gyi Pagoda is dee thuishaven van deze enorme liggende Boeddha: 65 meter lang en 16 meter hoog. Met een groothoek lens op bijzondere wijze te fotograferen. Maar dat is alles eigenlijk wel in Myanmar. Het is oprecht een ongerepte parel in Zuidoost Azië die fotogeniek is op velerlei wijze.

Dit land sluit je in je hart en zal altijd een levende herinnering blijven. Ik nodig je dan ook van harte uit om mee op reis te gaan en het zelf te beleven! Bekijk hier de fotografiereis magistraal Myanmar, of hier voor een sfeerimpressie in beeld.

Tot kliks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Cart Overview
Chat openen