Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

‘ Wildest’ Tanzania!

Hét wildlife land bij uitstek, met zijn beroemde park Serengeti en de adembenemende Ngorogoro Crater. Deze parken doen hun roem eer aan en daar blijft het niet bij. Lees er alles over in deze blog.

Het is begin december als ik over land vanuit Kenia via Namanga de grens oversteek naar Tanzania. Met een dag vertraging vanwege ‘de dag van de Republiek’ begon het Tanzaniaanse avontuur. In de blog van Kenia beschreef ik reeds waarom deze tijd van het jaar juist de meest ideale tijd van het jaar is om op safari te gaan. Lees dat vooral nog eens na om alle voordelen bij elkaar op te tellen en tot dezelfde conclusie te komen.

Mijn partner in crime voor deze trip is Gabriel, een vriendelijke ‘rasta’ en uiterst kundige chauffeur en wildlife gids. Hij begrijpt het standpunt van een fotograaf, wat bijdraagt aan het schieten van de juiste beelden! We regelen alle toegangstickets voor de parken en slaan het nodige voedsel in. Voor deze scoutingtrip gaan we namelijk kamperen in de parken zelf. Ik hou van kamperen en het is een genot om met de geluiden van de wildlife in slaap te vallen!

Onze eerste stop: Tarangire National Park. Dit uitgestrekte park met zijn rivier, die dwars door het hart loopt, heeft veel te bieden. De dieren komen hier dichtbij, heel dichtbij. Fantastisch om ze bijna aan te kunnen raken, terwijl je camera overuren draait om mooie close-up foto’s te maken. Het is de afwisseling in het landschap die een belangrijke rol in het karakter van het park inneemt! Als het magische licht zijn intrede doet, ontstaan idyllische plaatjes als de olifanten één van de velen meertjes induiken voor een nachtelijke douche. We nemen een voorbeeld aan de olifanten, met uitzondering dat we onze tent induiken! We hoeven ons geen zorgen te maken. Op zo’n 150 meter ligt een groepje leeuwen, een betere bescherming kan je niet wensen. De ‘roar’ van het mannetje, die daarmee zijn territorium afbakent, is het geluid waarmee ik in slaap val en mee wakker wordt. Heerlijk om zo te ontwaken! Als we tijdens de ochtend in de ban raken van een jong mannetje die uit een groep leeuwen is verstoten, komen we klem te zitten. De jeep zit muur en muurvast, geen beweging in te krijgen. Scheppen dus. Zonder resultaat en we zitten in een afgelegen gebied zonder bereik. Wederom worden we begroet door enkele ‘roars’. Ditmaal minder wenselijk, aangezien een ‘roar’ overdag van het vrouwtje komt. Hiermee geeft ze aan haar zusters te kennen dat ze een prooi op het oog heeft. We herkennen zeker drie verschillende ‘roars’ en weten dat we omsingeld zijn. Gabriel, die opgroeide als Masai warrior, trekt de stoute schoenen aan en trotseert de leeuwen. Vanuit een aangrenzende weg op hoger gelegen gebied weet hij de aandacht te trekken van andere jeeps. We kunnen weer op pad, ciao lions, till next time!

Lake Eyasi met zijn befaamde bosjesmannen, Hadzabe genaamd, is de volgende stop. Het is lastig te schatten hoe lang deze zeldzame stam nog zal voortleven. Met een aantal van 800 stamleden zullen ze vast en zeker nog enkele generaties overleven. Vast staat dat ze de laatste in hun soort zijn en het is een eer om deze holbewoners van oudsher te bezoeken. Bedekt met baviaanhuid, spenderen ze de meeste tijd aan jagen en het maken van speer en pijlpunten. Voor elk dier een andere pijlpunt, welke kundig geprepareerd wordt, wel of niet met een giftig uiteinde. De kinderen leren op jonge leeftijd al boogschieten om mee op jacht te gaan. De regering heeft tevergeefs gepoogd deze laatste Hadzabe stammen te overtuigen voor een moderne leefstijl en een geschoolde toekomst voor hun kinderen. Ze weigeren op elk vlak en inmiddels heeft de regering het opgegeven en laten ze hun met rust. Een absolute must om ze te bezoeken en hun leefstijl met eigen ogen te aanschouwen zolang het nog kan! Je leert boogschieten en kan mee op jacht als je dat wilt.

We ruilen lake Eyasi in voor het Serengeti National Reserve. Hét park om wildlife te spotten en de lat ligt hoog om het Masai Mara National Park te overtreffen. Het merendeel van de wildebeest treffen we een aantal kilometer voor de entreepoorten van Serengeti aan. Ze zijn vroeg dit jaar en migreren al richting het zuiden. Omstreeks juli / augustus zullen ze aankomen bij de Mara rivier, alwaar de spectaculaire overtocht met wachtende krokodillen plaatsvindt. Een belevenis en safari op zich, maar daarvoor zijn we nu niet hier. We zijn hier voor het totaalaanbod van wat Serengeti te bieden heeft en het park maakt zijn beloftes waar! Het wemelt er van de leeuwen en ook de cheeta’s en luipaarden laten zich in centraal Serengeti traceren. Het is altijd een dubbel gevoel om de almachtige roofdieren aan het werk te zien. Ze komen zelf niet ongeschonden uit de strijd, getuige de vele wonden en littekens die ze met zich meedragen. De zege is desalniettemin vaak voor hun en dat zijn de wetten van moeder natuur. We volgen een kleine groep leeuwen en zien tot onze verbazing dat ze het hogerop zoeken en een nijlpaard neerhalen, dat is uitzonderlijk! Er volgt een kat en muis spel wat uiteindelijk 35 uur duurt voordat het Nijlpaard met een laatste ademzucht zich gewonnen moet geven! Een ongelooflijke lange strijd wat aangeeft dat de kracht van het Nijlpaard nooit onderschat mag worden. We sjezen tussentijds regelmatig naar andere locaties van deze vulkanische graslanden om een gespot luipaard te bezoeken of een kudde olifanten gade te slaan! Er valt genoeg te zien en te beleven, Sergenti stelt nooit teleur! Het kamperen is ook hier weer een fantastische ervaring. Zodra de avond invalt, lichten de felgroene kijkers, behorende aan hyena’s, op. Brutaal als ze zijn speuren ze naar overgebleven etensresten om zo aan een luie maaltijd te komen. Een zaklamp op je hoofd en een schijnbeweging is voldoende om ze weg te jagen. Het kan allemaal in Serengeti. De meest bijzondere beleving is een heuse training van moeder cheeta aan haar cubs. Schuilend in het hoge gras zien de cubs hoe hun moeder een kudde impala’s in de gaten houdt. Langzaam naderen de impala’s de positie van de cheeta’s. Af en toe opmerkzaam rondkijkend, maar nietsvermoedend van hetgeen hen te wachten staat. Ze zijn in het bereik van moeder cheeta, met sierlijke sluipbewegingen baant ze haar weg door het hoge gras. Als het snelste dier aan land plotseling de sprint inzet is er geen ontkomen meer aan. Een volwassen impala wordt neergehaald en dat is het moment dat de cubs in actie mogen komen. Onwennig vergrijpen ze zich aan de impala en het is grappig om te zien hoe ze machteloos aan de impala hangen, die hier ogenschijnlijk niet van onder de indruk is. De impala ontsnapt vrij eenvoudig en moeder cheeta laat het gebeuren. Dit is duidelijk geen jacht naar voedsel, de jonkies dienen te leren jagen. Ze hebben nog een weg te gaan en er zullen meerdere ‘trainingen’ volgen alvorens deze cheeta’s de wijde wereld in zullen trekken.

Ngorogoro Crater

Met de voldoening van Serengeti nog in het lichaam, zetten we koers naar Ngorogoro Crater. Ondanks dat we midden in vulkanisch gebied zitten en Ngorogoro er als een krater uitziet, is het dit van origine niet. Neemt niet weg dat dit decor adembenemend mooi is. Staande op de rand van de ‘krater’ tuur je in het diepgelegen dal en kan je nog slechts een voorstelling maken van de diversiteit aan wildlife die hier huist. Met het ontwaken van de dag en de intrede van het magische licht als de zon aan de horizon verschijnt, rijden we het dal van Ngorogoro in. De bergwanden zijn een fantastische achtergrond voor het fotograferen van de wildlife. Wildebeest en zebra’s contrasteren oogstrelend in het landschap, daar waar olifanten laten zien hoe minuscuul ze zijn in deze omgeving. Het is het enige park overigens in Tanzania waar de neushoorn te spotten is en daarmee dus ook de ‘big five’ herbergt. De regering heeft de entreekosten aan Ngorogoro flink opgeschroeft de afgelopen jaren. Het bezoek aan dit natuurfenomeen is het allerdings absoluut waard. Als afsluiter spenderen we enige tijd met een groep van vijf mannetjes leeuwen. Dit is erg ongebruikelijk en de vraag rondom hun samenzijn blijft tot op heden onbeantwoord.

Daar waar ik de keuze van Lake Manyara een logische vind om op te nemen in de fotografiereis, net als het overnachten in lodges in plaats van kamperen overigens, eindig ik deze reis met Lake Natron. Het is een pittige tocht om bij Lake Natron te komen en enkele regenbuien kunnen de weg helemaal blokkeren. De vulkanischse grond absorbeert heel slecht, de reden waarom enkele regenbuien binnen notime kunnen veranderen in snelstromende rivieren. Regen blijft ons bespaard, maar het ruige landschap is een uitdaging op zich. Hier laat onze 4×4 landcruiser zijn power zien en hij laat ons niet in de steek. Deze krachtpatsers kunnen op elk terrein uit de voeten en dat bewijs is geleverd. De gratis massage van de 4,5 uur durende tocht kregen we er gratis bij. Lake Natron, gelegen naast de enige actieve vulkaan van Tanzania, kenmerkt zich door het zoute watergehalte en aparte kleur water door evaporatie (verdamping naar een gasvormige toestand). Gelegen in niemandsland is het een heerlijke plek om al deze pracht die moeder natuur te bieden heeft, in alle rust te aanschouwen. De Masai die eigenaar zijn van dit land zorgen dat je niks tekort komt. Een afsluiter van wederom een enerverende reis door Tanzania. Een aanrader voor iedereen die van wildlife, natuur, landschappen en cultuur houdt.

Ik neem je graag mee naar al deze bijzondere plekken, je bent van harte welkom! Bekijk hier de fotografiereis van Tanzania, of hier de combi reis Tanzania&Kenia. Wil je alvast in de stemming komen? Dat kan! Bekijk dan de gallerie van Tanzania en voor de combi reis die van Kenia.

Let’s click!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Cart Overview
Chat openen