Travelmarks-photography... Méér dan fotografiereizen!

Méér dan fotografiereizen

Neem contact op

‘Once in a lifetime’ Kenia!

Wat een rijkdom aan wildlife en cultuur heeft dit land in Oost Afrika te bieden. Met zijn vele nationale parken, die ieder uniek zijn op hun eigen wijze, is het spotten van de big 5 vrijwel gegarandeerd. Alsof dat nog niet genoeg reden is om naar Kenia af te reizen, geef ik je er nog een. De cultuur van de Masai en de Samburu people! Deze bijzondere traditionele stammen leven tot op de dag van vandaag volgens hun wetten. En ze houden stand, de regering poogt ze te laten integreren in de moderne samenleving, zonder succes. De avonturen die ik met hun beleefde vertel ik je verderop in deze blog. Net als de zeldzame momenten die ik doorbracht in de natuur met de wildlife. Wil je een unieke reis als deze zelf meemaken en met spectaculaire foto’s huiswaarts keren? Dan ben je van harte uitgenodigd om mee op pad te gaan!

Voor ik je meeneem naar de bijzondere momenten die op ons pad kwamen, wil ik je eerst meenemen in wat de beste reistijd is voor Kenia, naar mijn mening. Kenia kent het droge seizoen, het natte seizoen en het kortdurende natte seizoen. Het natte seizoen van april t/m half juni kun je het beste ontwijken. Het droge seizoen is een geschikt seizoen om naar Kenia af te reizen. Het is er dan wel erg droog, stoffig en bovenal heet. We hebben het dan over de maanden januari t/m maart en juli t/m september. In deze tijd van het jaar kun je de wildlife prima spotten omdat alles droog en dor is. Wil je de great migration van dichtbij meemaken? Dan heb je de beste kans in de maanden juli t/m oktober. Houdt wel rekening met rondcrossende jeeps die allemaal vooraan willen staan. Dat brengt me tot het meest ideale seizoen om Kenia te bezoeken. De maanden oktober t/m december. Het is laagseizoen en dat betekent dat je in alle rust, zoveel tijd als je wilt kunt doorbrengen met de wildlife. De natuur oogt fris groen wat naar mijn beleving van toegevoegde waarde is aan wildlife fotografie. Geloof me, de dieren zijn net zo goed te spotten, overtuig jezelf met de foto’s in de gallerie. Het is er tevens niet zo heet en de prijzen vallen gunstiger uit dan het hoogseizoen. En die regenbuien dan? Als je pech hebt regent het 1 of 2 uurtjes per dag en soms zelfs maar één keer per week. Waar hebben we het dan over als Nederlander zijnde?!

Goed, laten we bij het begin beginnen. Samen met Julius ging ik 17 dagen op pad en we hadden een missie. Kenia binnenste buiten keren, op zoek naar de meest bijzondere plekken voor fotografie. Julius is, net als vele Kenianen, een specialist in wildlife en kent alle parken van hoek tot hoek. Met mijn kijk op fotografie en met zijn expertise vulden we elkaar naadloos aan. Dat leverde heel wat unieke beelden op, waar ook Julius met zijn 25 jaar ervaring van stond te kijken. En bovenal, we hadden veel plezier!

Oké, voldoende daarover. Terug naar de avonturen die op ons pad kwamen. Te beginnen bij de Samburu people en national park. Ik verbracht enige tijd met de Samburu people om hun leefstijl en gebruiken beter te begrijpen. Ze leven in door de vrouwen geknutselde hutjes die een jaar of 6 stand houden. Dan verplaatst het hele dorp naar een nieuwe locatie om zich opnieuw te vestigen. Buiten hun hutje, kleurrijke kleding en sierraden bezitten ze niks. Ze leven met name van melk en vlees van hun vee en ingrediënten die ze uit de natuur halen. De mannen patrouilleren en beschermen het dorp en hun vee. De vrouwen zorgen voor de kinderen en het eten, zo simpel kan het leven dus zijn! Ze houden van traditionele dans en zang en dat is tevens hun manier om je te verwelkomen en je te bedanken. De jonge mannen krijgen voor het huwelijk de rol van ‘warrior’. Ze leren te overleven in de wilde natuur en leren tevens hoe ze hun dorp kunnen beschermen. Ze zijn een kei in speerwerpen en het werpen van hun orugume! Nog niet zo lang geleden moest elke ‘warrior’ zijn mannelijkheid bewijzen door in een direct gevecht een leeuw te overmeesteren en te doden. Gelukkig is dit gebruik tegenwoordig afgeschaft. Het waren de ‘warriors’ waar ik mee op pad ging. Ik ben blijkbaar waardeloos in speerwerpen, maar hun zijn dat dan weer in fotografie. Samen wisten we wel, in het magische licht van de ondergaande zon en hun land als decor, mooie plaatjes te schieten.

Samburu National Park

Het Samburu National Park is er eentje om je vingers bij af te likken. Schitterende landschappen die nog mooier worden als de dieren het decor binnen stappen. Gigantische kuddes olifanten paraderen door het gras en je weet af en toe niet waar te kijken. Het is juist deze tijd van het jaar dat je zulke grote kuddes kunt bewonderen. Er is voldoende voedsel voor iedereen. Wordt het droog en dor, dan splitsen ze zich op omdat er niet voldoende voedsel is. De leeuwen lopen als stoere heersers onverstoord hun rondes en de giraffen stappen sierlijk van boom naar boom. Het is een genot om ongestoord deze prachtige dieren in hun eigen leefomgeving te aanschouwen. Een dikke aanrader dus!

Dat zijn eigenlijk alle parken, ze hebben allemaal iets unieks te bieden. Ze heeft Solio Ranch met een rijk aantal aan neushoorns weer andere natuur elementen. Je rijd door uitgestrekte landschappen en heuvelachtige gebieden. Als je door de gele acacia bossen rijdt met zijn beeldige meren waan je je even in een sprookje. De olifanten vertoeven hier weliswaar niet, maar daar heb je dan de neushoorns voor in de plaats. Antilopen, giraffen, leeuwen, je vind het er allemaal. Het is de combinatie van de afwisselende landschappen met de diversiteit aan wildlife die dit park tot een must maken om te bezoeken.

Lake Nakuru

Lake Nakuru, gelegen in het befaamde great rift valley, is nog zo’n parel. Er zijn diverse meren in deze regio zoals Baringo of Bogoria. Allemaal waren ze eens de thuishaven van miljoenen flamingo’s. De veranderende water kwaliteit maakt dat er op de dag van vandaag nog slecht duizenden aanwezig zijn. Nog steeds een prachtig gezicht overigens. Je hoopt dat de natuur zich hersteld zodat dit roze gevleugelde fenomeen zich hier weer opnieuw settelt. Lake Nakuru heeft gelukkig veel meer te bieden dan Flamingo’s en dat maakt een bezoek meer dan waard. De waterstand stijgt in deze tijd van het jaar, wat voor schitterende gezichten zorgt aan de oostkant van het meer. Grote stukken dood bos staan onder water en dat is gerust een plaatje om te zien. Naast de wildlife die ook hier in grote getallen aanwezig is, heb je adembenemende uitzichten vanaf de heuveltoppen.

Masai Mara

Het pronkstuk van Kenia, beter bekend als Masai Mara heeft alles onder één dak. De cultuur van de Masai, de schitterende landschappen en de voltallige big 5. Wat wil je nog meer? Ik verbleef enkele dagen in het nationale park en ruim een week bij de Masai’s. Zodra je het park binnenrijdt kan je je camera paraat houden. Ondanks zijn uitgestrekte landschappen ontdek je wonderbaarlijk veel wildlife in een relatief klein gebied. Zo vond ik er de leeuwen en luipaarden die als buren naast elkaar leefden. Ruim twee dagen verbracht ik met een luipaarden koppel. Ze verbrengen slechts één week per jaar samen om te paren en vervolgens hun eigen weg weer te gaan. Dit is een schouwspel van jewelste. Met respect en bewondering voor deze atletische roofdieren lieten ze het toe om ze van dichtbij te volgen. Verbazingwekkend hoe ze balans houden op zelfs kleine takken en ogenschijnlijk maakt het ze ook niks uit om er te paren. Het is één week lang op en af zovaak als ze kunnen. Het vrouwtje wordt ongeveer elk uur loops, met een doordringend gegrom geeft ze het mannetje te kennen in actie te komen. Met lieflijk bedoelde beten van het mannetje is een paar seconden later het liefdesspel voorbij en de rust voor even wedergekeerd. Uiteraard heeftt de Masai Mara veel meer te bieden. We snelden dan ook met regelmaat weg om gespotte leeuwen of cheeta’s te bewonderen. Dit park is ook ‘the place to be’ voor de great migration. In de periode tussen juli en oktober pogen de wildebeest levend de rivier van de Masai Mara over te steken. Zonder verslonden te worden door de wachtende krokodillen. Het moge duidelijk zijn waarom de Masai Mara het pronkstuk van Kenia is.

Nairoshi Foundation

Goed, de Masai cultuur. Ik verbleef een week bij de Nairoshi Foundation in het hart van omliggende Masai dorpen. Niet alleen leerde ik de leefwijze van de Masai goed kennen, ook werd ik geraakt door de omstandigheden. Begrijp me daar niet verkeerd, de Masai’s kiezen voor hun leefstijl en zijn gelukkig zoals ze leven. Hun leven is vergelijkbaar met de Samburu people, zoals je in het begin van deze blog kon lezen. Hun kledij is anders en hun hutten zijn degelijker, waardoor deze voor langere periode mee gaan. De regering poogt de Masai’s in beweging te brengen om hun kinderen naar school te sturen. De Masai’s hebben gebruikelijk meerdere kinderen en inmiddels gaan hier enkele per gezin van naar school, het merendeel echter niet. Ondersteuning is er weinig en na de basisschool vervallen veel kinderen in hun oude leefstijl. Ze willen wel, maar het geld ontbreekt om verder te studeren. Tevens worden veel meisjes op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Vroege zwangerschappen, ik heb het over een leeftijd tussen 14 en 18, dwingt ze om thuis te blijven. Het lovende werk van de Nairoshi Foundation om de kinderen te ondersteunen na de basisschool, wordt met regelmaat beloond door afgestudeerde jeugd. Sponsors over de hele wereld ondersteunen deze leerlingen op financieel gebied, waardoor ze kans hebben op een geschoolde baan. Vele kinderen heb ik voorbij zien komen in één week tijd en kinderen zijn overal ter wereld hetzelfde. Het ondeugende en de twinkelende oogjes zijn hier niet anders. De voetbal, die in elkaar geknutseld is van papier en plakband, is het wel. Net als de schoenen die overal gaten vertonen en de kleding die als vodden over hun lijf hangt. Een eigen ruimte hebben ze niet. Ze delen een kamer opgetrokken door klei, waar ze gezamenlijk op een geitenhuid op de grond slapen. Het zijn de Masai’s die hier voor kiezen en ze zijn gelukkig zoals ze leven. Het is ze gegund dat ze nog vele generaties mogen voortbestaan, want het zou eeuwig zonde zijn om deze cultuur te zien verdwijnen. Echter kiezen kinderen niet direct voor deze leefstijl. Het is goed dat ze de mogelijkheid wordt geboden op een ander bestaan.

Geraakt door de omstandigheden ben ik vastbesloten om enkele van deze kinderen te ondersteunen. En misschien ben jij dat ook wel en wil je ook graag iets betekenen. Stuur me daar gerust een mailtje over, ik denk graag met je mee!

‘Once in a lifetime’ Kenia dus! Een belevenis om nooit te vergeten. Ik heb de mooiste locaties voor je uitgezocht en je bent welkom om mee op reis te gaan!

Bekijk hier de fotografiereis ‘Once in a lifetime’Kenia, of hier voor een sfeerimpressie in beeld. Voor de combi reis met Tanzania kan je hier de fotografiereis ‘Wildest’ Tanzania bekijken en hier de gallerie.

Travelmarks photography.. your experience!

Tot kliks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy en cookies
We gebruiken cookies om uw ervaring tijdens het gebruik van onze website te verbeteren. Als u onze Services via een browser gebruikt, kunt u cookies beperken, blokkeren of verwijderen via de instellingen van uw webbrowser. We gebruiken ook inhoud en scripts van derden die mogelijk trackingtechnologieën gebruiken. U kunt hieronder selectief uw toestemming geven om dergelijke insluitingen van derden toe te staan. Raadpleeg onze Privacy en cookies voor volledige informatie over de cookies die we gebruiken, gegevens die we verzamelen en hoe we ze verwerken.
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Cart Overview
Chat openen